Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 

2019: 42 jaar en 2 maanden sta ik aan de start van de Marathon Rotterdam: 42,2km. Ik ga het doen.

Stil staan geeft vooruitgang. Eerst diep gaan, om daarna tot het inzicht te komen dat ik meer wil. 2016: Scheiden een grote stap, maar geeft weer ademruimte. 2017: Verliefd worden geeft vleugels. 2018: Eerste half jaar op krukken lopen, maakt me sterker dan ooit. Hoe? Dat ga ik hier schrijven. 

2018 zou ik mijn eerste marathon lopen. Helaas, het liep anders. Ik was een halfjaar uit de running.
Huilen, snaaien, piekeren, schreeuwen, uitlaatklep missen, thuis zitten…

Voor een beweger een hel. Dankbaar dat het rode fietslichtje in mijn vlecht mij heeft beschermd tegen erger. Ik kan het immers navertellen. Olympische Spelen op tv, zelfs curling, mijn God wat een zelfmedelijden. De knop om!

Een sterke wil om hier sterker uit te komen. 2018: tweede halfjaar, ik ben heel langzaam weer gaan opbouwen. Hardlopen: mijn uitlaatklep, mijn inspiratiebron, mijn weg naar vrijheid in weer en wind. Door middel van krachttraining bij de fysio, gekraak bij de chirotherapeut, rust, geduld en wijsheid heb ik mijn eigen trainingsopbouw gedaan naar de marathon van Rotterdam. Maximaal drie keer in de week, maar dat haalde ik vaak niet eens in mijn drukke leven. Ook herkenbaar? Een marathon is ook haalbaar als je minder (hardloopt), hangt natuurlijk wel van je doel af. Realiseer je dat het nog steeds veel van je tijd vraagt, ook als je niet 3x in de week traint. Krachttraining heeft mij enorm geholpen om sterker te worden in hardlopen. En dan met name de oefeningen voor mijn knieën. De kracht in je beenspieren neemt enorm af in een schrikbarende korte tijd als je tot stilstand komt. Jank daarom, maar weet dat je er sterker uit kan komen. Blijf geloven.

Mijn enige doelen: uitlopen met een zo constant mogelijk tempo, over hebben aan het eind voor een “sprint” en lachend over de finishlijn. Doelen gehaald! In een hele mooie tijd: 4.04.25, terwijl dat niet het doel was. Andere hardlopers waren onder de indruk van mijn constante race. In mijn trainingen, vooral de lange duurlopen, ben ik gaan trainen op uithoudingsvermogen. Een aantal experts in mijn omgeving gaven mij deze tip. Het is moeilijk en heel raar in het begin. Je loopt namelijk met de rem er op. Maar de dag daarna heb je minder spierpijn en je lijf went aan het gegeven om lang(er) te lopen. Die 30 km is nog wel haalbaar, maar dat was ook geregeld mijn eindpunt. Dan kon ik niet meer. Wat deed ik om toch over deze grens van 30 heen te komen? Geen rem, geen uithoudingsvermogentraining, maar gewoon lekker gaan lopen. Ontspannen met muziek en proberen niet na te denken over benen, knieën en afstand. Dit deed ik op de dag met sneeuw, regen, hagel, kou en eenzaamheid. Niemand ging met dat weer naar buiten, maar ik had mijn lange afstand gepland dus ik wilde wel: 37km BAM! Én het gevoel dat ik nog verder kon, gaf me vertrouwen.

Mijn eerste marathon is een feit! Rotterdam was geweldig. Een aanrader voor als je voor de eerste keer een marathon gaat lopen. Overal mensen om aan te moedigen. Ik zeg: heb je het in je hoofd? Doe het. Ga er voor. Je kan heel veel als er wilskracht is.

Deze 42,2 km is meer dan alleen dé kilometers. Het is een bevestiging dat ik de wereld aan kan. En dat ga ik doen met mijn Theater THT. Dingen achter me laten, los laten en er voor gaan. Er ontstaan allemaal nieuwe kansen, mogelijkheden en ontwikkelingen. Nu het lef om deze aan te gaan, maar dat ga ik vol vertrouwen tegemoet. Nu ik die marathon heb gehaald, besef ik dat ik sterk ben en zin heb in nieuwe avonturen.

Ben ik nu een hardloopexpert? Nee, natuurlijk niet, maar ik heb wel deze ervaring. Ik heb er diep voor moeten gaan. Daarom deel ik deze ervaring graag. Wil je weten welke beenoefeningen ik heb gedaan, op welke muziek ik liep of wat dan ook, neem gerust contact met me op.

De foto is de finishfoto “YES, I did it!”

Foto's: Rotterdam marathon 2019, fotograaf Jeroen-Pieter van der Vliet (https://jpvdvliet.nl) & Marathon Photos (https://www.marathon-photos.com/)

Nieuwsbrief

contact

  • Westerwoldestraat 29, 9405GA, Assen
  • + 31 6 44 25 27 99
  • KvK: 69416567
  • BTW: NL002155119B25
  • IBAN: NL26RABO0146843231