Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Soms lijkt een drempel hoog, bijna onhaalbaar, denk je. Voldoende stemmetjes met excuses om het bijna te geloven. Tot je besluit tegen je stemmetjes in, toch, te gaan. Je komt er achter dat het heerlijk is. Onvoorstelbare blijheid na afloop. Blij dat je bent gegaan. Blij dat je de stemmetjes wel gehoord hebt, maar dat je er niet naar geluisterd hebt. Ze mogen er zijn, maar je hoeft er niet naar te handelen.

Voor het beeld:
Ik loop de laatste tijd vooral korte afstanden (5-6-8-10-12km) en doe mijn THT-workouts.
30 augustus liep ik mijn langste afstand van 15km tot nu met als Strava-kop: “Volg het geluid en intuïtief hardlopen (bestaat dat?). TT-baan geluiden, rondom de baan gelopen. Hoe ver gaat die weg? Ik kan altijd terug. De enige gedachten: ik kan rechts of links. Of rechtdoor. Mijn voeten bepalen. Mijn onderbewuste bepaalt. Rustgevend.”
24 mei liep ik 18km met als Strava-kop: “Heerlijk gelopen in de regen en wind. Een race tegen de 'low battery' van mijn horloge... gehaald. Lekker dan!”
19 april liep ik 20km met als Strava-kop: “Ik wou wel weer eens 10+ km lopen... Dat is gelukt. Mooi rondje gemaakt.” Met als ondertitel: “Laatste kilometers zwaar, af en toe stukje lopen en weer oppakken.”
28 februari had ik me vol goede moed ingeschreven voor de halve marathon van Amsterdam. Ook een beetje als verrassing voor mijn vriend die de marathon van Amsterdam zou gaan lopen.

Corona maakte deze halve marathon niet mogelijk, dus ik liet hem uit mijn gedachten varen, dacht ik. Tot het toch begon te kriebelen. De afstand van 21,1km, zou ik het kunnen? Nieuwsgierigheid bekroop me. Dit zou het weekend zijn dat ik in andere omstandigheden de halve marathon van Amsterdam zou hebben gelopen. Ik heb er niet op getraind, maar ik ben wel fit… Toch?

Daar kwamen de andere stemmetjes. Die loop van 19 april dook vooral op in mijn hoofd. “Die was zó verschrikkelijk zwaar geweest!”. Natuurlijk maakte ik hem in mijn hoofd nog vele malen zwaarder dan de werkelijkheid was. In mijn Strava-kop viel immers niets af te lezen van de zware kilometers. Het was de ondertitel waar stond ter info dat de laatste kilometers zwaar waren geweest. Hoe kan 1 zo’n loop zo’n eigen leven gaan leiden in mijn gedachten? Ik dacht echt: “een halve marathon dat gaat mij niet meer lukken…” Tot dat dus die tegengeluiden kwamen op de dag voor ik eigenlijk (lees: als alles anders was geweest) de halve marathon van Amsterdam zou gaan lopen. De andere stemmetjes met praktische suggesties waren er wel, maar zwakker: “dan draai je toch gewoon eerder om als het niet gaat”. Op deze zaterdag “wonnen” mijn stemmetjes van ongeloof met negatieve klanken. Dus stortte ik me op het schoonmaken van het huis. Vraag me niet: waarom? De frustratie? De angst? Het balen? De teleurstelling? Het huis schoon was dan wel een leuke bijkomstigheid. Dus, stemmetjes, dank daarvoor.

En toen was het zondag. D-Day van de eigenlijke halve marathon van Amsterdam. De stemmetjes waren er, maar ik besloot er niet naar te handelen. Dat mijn vriend op zijn marathontraining-planning ook 21,1km had staan, maakte het nog aantrekkelijker. Samen lopen, maar op mijn tempo. Ik zou ergens eerder afslaan of omkeren als de afstand toch te ver bleek te zijn. Alle mogelijkheden stonden open.

Ik liep mijn derde beste tijd op de halve marathon afstand (21,1km): 1.53.29. Ik kon de laatste 6km zelfs nog behoorlijk versnellen. Had ik naar mijn stemmetjes geluisterd, dan had mijn zondag er heel anders uitgezien en mijn gevoel heel anders gevoeld. Nu ben ik blij en trots.


Weerhouden jouw stemmetjes je (soms) ook om te gaan sporten? Hoe lief zijn jouw stemmetjes in je hoofd daadwerkelijk tegen jou? Of het nu gaat over mindset verandering in sporten of in eetgedrag. Ik help jou graag om het gesprek met je stemmetjes aan te gaan door inzichtelijke oefeningen met o.a. playmobielpoppetjes. Luisteren naar wat je stemmetjes je nou werkelijk willen zeggen? Daarna kies je of je er naar gaat handelen. Jij bepaalt!

Foto door A. Beettjer tijdens de Ekiden 2017

Strava: https://www.strava.com/athletes/13316949

Nieuwsbrief

contact

  • Westerwoldestraat 29, 9405GA, Assen
  • + 31 6 44 25 27 99
  • KvK: 69416567
  • BTW: NL002155119B25
  • IBAN: NL26RABO0146843231