Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

IK WIL WEER SPELEN

Koningsdag 2021 aan de Baggelhuizerplas werd ik door Maris gevraagd voor een theatrale performance om haar challengeweek ‘Hoepel op! Hakken aan en gaan!’ feestelijk af te sluiten. Ik werd natuurlijk meteen enthousiast van zowel haar challenge-titel als dat ik weer mocht spelen. Ik had hier zo’n zin in! Dus zei ik direct: “JA, dat wil ik doen!”

Mijn creatieve brein ging meteen werken. Geïnspireerd door “de kletsende tuttebel op zolder” en de vrouwelijke ondernemer. Nou, mijn Tu(ij)thola liet vrijwel meteen van zich horen. “Kan ik dat wel?” Ik schoot in de verdediging: “Ik ben geen Claudia de Breij, hoor”. Het kriebelde positief in mijn buik. Het kriebelde negatief in mijn brein.

Ik hou van korte spanningsbogen. Nou die kreeg ik hier. Ze stond behoorlijk strak gespannen. Op 6 mei kwam de tekst in mijn hoofd. Ik probeerde te slapen, maar werd steeds met nieuwe tekstimpulsen naar mijn pen getrokken. Lekker toelaten. Zo’n heerlijk gevoel van adrenaline. Misschien niet heel handig als je wilt slapen, maar hé, het was voor een goed doel! De volgende dag nog lekker laten pruttelen en daarna mijn schrijfsels ontcijferen en op papier uitwerken. Het stond er echt. Theatrale solo-performance ‘OMARM MIJ’ door Hilde Tuijt mei 2021© 5 bladzijden vol.

Toevallig krijg ik het liedje van Ellie Goulding – On My Mind te horen. Dat wordt mijn intro. Kan niet missen. Lekker vals mee zingen, want: “ja, nou en, brein, ik weet dat ik niet kan zingen. Dat is mij tijdens de audities in Maastricht duidelijk gemaakt door de pianojuf.” Tijdens het hardlopen heb ik mijzelf op de oren. RUN TEKST STOP REPEAT. De tekst loopt nog niet helemaal zoals ik wil, dus delen aanpassen om te versterken. De volgende keer ren ik met de tekst in mijn oren een ongeplande halve marathon, omdat het zo lekker liep. RUN TEKST STOP REPEAT deel 2. Keihard mijn tekst aan het leren. De hele week op de fiets. In de winkel achter mijn mondkapje fluister ik mijn schreeuwstukken.

Dan repeteren. Alles komt bij elkaar. Kleding. Het decor staat de hele week in de kamer. Vlechtwissels kloppen. Ik heb er zin in. Gezonde zenuwen ook aanwezig. Mag allemaal. Ik blijf momenten houden dat tekst hapert. De lichtheid van hoelahoepen en de hardheid van mijn innervoice tegelijk uitvoeren is en blijft een uitdaging. Ik krijg een berichtje van Maris. Ik lees haar promo “een hilarische one-woman-show’. Mijn Tu(ij)thola meteen: “is het wel hilarisch genoeg?!” Laat los.

Eindelijk mag ik. Zo voelt dat als je een periode met iets bezig bent geweest, dan wil je op een gegeven moment gewoon gaan knallen. Geknald heb ik! Wat ging het goed. Online toneelspelen in je eentje is fantastisch. Een eye-opener, want dit wil ik dus vaker! Solo kan dit prima, blijkt. Ik word blij van de reacties. “Mag meer gezien worden”.  “Kan ik hem nog een keer zien”. Enthousiast en ontroerd is het publiek. Ik bracht eye-openers en bezorgde volop herkenning. Daar was het om te doen. Dat is de reden voor mij om theater te maken. Theater THT – Toont Hart Theater.

Ik maakte deze performance vanuit de (beginnende) ondernemer, maar die “kletsende tuttebel” is natuurlijk van alle markten thuis. Tijdens het sporten en afvallen, tijdens het in de spiegel kijken naar je zelfbeeld, tijdens het leren van de examens, tijdens feestjes, … Alles om je te doen laten wankelen. Tenminste als we haar serieus nemen en alleen de lelijke dingen blijven horen. Wat nou als we haar er nou eens gewoon laten zijn op ieder moment? Accepteren. Omarmen.

Nu ik dit schrijf wil ik dus vrijdag en zaterdag weer spelen. Voor iedereen die dit wil zien. Mijn eigen Tu(ij)thola gaat weer los. “Wie zit daar nou op te wachten?” “Straks komt er niemand kijken”. “Daar betalen mensen toch niet voor”. Uh…. Waar is die sterke IK gebleven die zo lekker heeft lopen knallen tijdens het event van Maris?? Wat maakt dat ik nu ineens weer twijfel aan mezelf. Ik geloof in mezelf, toch?! Anderen mogen dit niet missen. Geef ze de kans om te genieten van een gezellig avondje theater vanuit hun eigen huiskamer. En wie weet nemen ze er ook nog iets van mee voor hun eigen breingevecht. Win-win! Waarom doe ik het dan niet? Dat is precies waarom ik het wel moet doen! Geen gezeur. Schrijf deze blog. Stuur uitnodigingen. En ga genieten vrijdag en zaterdag, want spelen zal je! Zoals je zelf altijd tegen je leerlingen zei: “of de zaal nu vol zit of niet. Zij die daar zitten te kijken hebben betaald en krijgen waar voor hun geld! Alle mensen die er niet zijn, die missen iets!” Ik wil weer spelen. 

Nu heb jij deze blog gelezen. Kom je kijken vrijdag 28 mei of zaterdag 29 mei? Van ca. 20-20.30u performance en daarna gelegenheid om na te praten. Prijs: €7,50. Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Je kan deze theatrale performance ook laten spelen op je eigen feestje, event, studiedag, lesonderdeel of wat dan ook. Stuur dan ook een mail voor de mogelijkheden.

OMARM MIJ
Een theatrale performance waarbij geschakeld wordt tussen de (beginnende) vrouwelijke ondernemer en haar innervoice. De "kletsende tuttebel op zolder" komt tot leven. 2 vlechten voor, 2 vlechten achter. Ze is hard, maar is ze ook onaardig? Ze strijdt. Strijdt zij, omdat zij dit wil of omdat jij haar in de vechtstand zet? Zij wil niet dat je haar serieus neemt... Waarom doe je dit dan wel? Jij bepaalt hoe gezellig jullie het hebben. Leg de champagne maar vast koud.

"Geef jezelf tijd, dat zou ik willen zeggen.
Hoe hard ik ook schreeuw, dat hoor je niet.
Wat je wel hoort: Je kan er niks van."

Dank je wel, Maris, voor je vertrouwen. Meer over Maris: https://praktijk-maris.nl/

Nieuwsbrief

contact

  • Westerwoldestraat 29, 9405GA, Assen
  • + 31 6 44 25 27 99
  • KvK: 69416567
  • BTW: NL002155119B25
  • IBAN: NL26RABO0146843231